Publicerad av Jessica Ohlson den . En del av Galoppskolan.

Galoppskolan: Vad är galoppsport?

Vad är galoppsport? Hur kom den till Sverige, hur ser den ut idag, och vad krävs egentligen för att ha galopphäst?
Galoppskolan: Vad är galoppsport?

Kort historia

Människan har alltid tyckt om att tävla och att springa ikapp.

Troligen började man rida ikapp med hästar för tusentals år sedan efter att hästen domesticerats. Arkeologiska fynd tyder på att man höll kapplöpningar bland annat i antikens Grekland och Egypten.

Under 1600-talet började den moderna typen av galopptävlingar att växa fram i England och den professionaliserades under 1700-talet. Brittiska nybyggare tog med sig galopptävlingarna till Amerika.

Svensk historia

Den första galopptävlingen i Sverige hölls i Göteborg 1810. Det dröjde dock fram till slutet av 1800-talet innan galopptävlingar började arrangeras regelbundet.

En tid var vadslagning tillåtet vilket gjorde galoppsporten mer populär. Det förbjöds dock 1898 men det anordnades då fortfarande galopptävlingar men i mindre utsträckning fram till 1923 då totalisatorspel återigen blev tillåtet.

1907 öppnades Jägersros tävlingsbana. I Stockholm öppnade Ulrikdals Kapplöpningsbana i Solna 1919 och var i bruk fram till 1960 då tävlingsverksamheten flyttades till Täby Galopp. Täby Galopp stängdes 2016 och verksamheten flyttades då till den nybyggda banan Bro Park i Upplands Bro.

Tävlingsregler

I varje galopplopp finns ett tydligt mål – att vara först i mål. På vägen dit måste dock vissa regler följas, bland annat för att garantera de iblandades säkerhet.

Exakt vilka regler som gäller skiljer sig åt mellan olika länder men huvuddragen är liknande:

Jockeyerna måste exempelvis visa hänsyn till varandra och får inte rida vårdslöst genom att tränga sig fram eller rida in precis framför en annan häst. I Sverige får de inte heller använda sitt spö mer än tre gånger under hela loppet.

Hästarna får inte tävla med smärtstillande eller liknande.

Det är hårda dopingbestämmelser och dopingprov tas regelbundet på alla hästar för att kontrollera att de inte tävlar med otillåtna substanser i kroppen.

Mycket av galoppsporten kretsar kring viktbestämmelserna. Jockeyerna måste i loppet rida den vikt som bestämts på förhand.

Är jockeyn för lätt får denne lägga på extra blyvikter och är jockeyn för tung får denne välja en lättare sadel för att kunna rida angiven vikt.

Vikten är av stor betydelse då ett kilo extra sinkar en häst med 1 hästlängd (3,5 m eller 0,2 sekunder) på en sträcka av 1600m. Eftersom det ibland handlar om centimeter när hästarna ska skiljas åt på ett målfoto är det viktigt att hästen alltid tävlar med rätt vikt på ryggen.

Aktörerna

Det är många olika personer inblandade kring en galopphäst.

Först och främst är det en hästägare som äger galopphästen. Ägaren kan vara en ensam person, ett företag, ett kompisgäng eller ett större antal personer som äger en liten andel var i galopphästen.

Galopphästen tränas av en galopptränare som har som yrke att träna galopphästar. Galopptränaren är ansvarig för all daglig skötsel av hästen samt planering av träningar och tävlingar.

I loppen rids galopphästen av en jockey som har som yrke att tävlingsrida galopphästar. I vissa fall känner jockeyn hästen sedan innan och kanske har ridit hästen i träning men i många fall sitter jockeyerna upp på hästar de aldrig ridit tidigare.

Utöver dessa tre aktörer finns det i galopphästens liv också arbetsryttare och hästskötare som sköter om hästen till vardags. Eftersom galopphästen är en högpresterande elitidrottare är tät kontakt med veterinär, hovslagare, equiterapeut, massör med mera också viktigt för att galopphästen ska må bra och kunna prestera på högsta nivå.

Svensk galoppsport

I Sverige arrangeras det tävlingar på sex olika banor. De två största är Bro Park i Stockholm och Jägersro Trav och Galopp i Malmö. På banan Göteborg Galopp rids det sex-åtta tävlingsdagar per år, på Strömsholm utanför Västerås och på Blommeröd utanför Höör ca två tävlingsdagar per år och på Gärdet i Stockholm tävlas det endast på nationaldagen.

Det finns omkring 1000 hästar i träning i Sverige varav ca 50 av dem är arabiska fullblod (som tävlar i särskilda lopp) och resten engelska fullblod. Nästan 300 personer har licens antingen som ryttare eller tränare och det rids ca 600 lopp varje år. De startande hästar delar varje år på omkring 80 miljoner kronor i prispengar.

Det importeras ca 200 galopphästar samt föds ca 200 fullblodsföl i Sverige varje år. Många av fullblodsfölen säljs som hösten som 1,5 åringar på åringsauktion.

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare