Publicerad av Jessica Ohlson den .

Individuellt anpassad träning

Förutom traditionell konditionsträning lägger vi in individuellt anpassade träningspass för varje häst, varje vecka. Idag har alla hästar haft ett sådant pass!
Individuellt anpassad träning
Traditionell galoppträning är ofta ganska enformig även om många tränare "moderniserar" sina träningsupplägg mer och mer. Hårdraget konditionstränar (cantrar) en galopphäst fyra-fem dagar i veckan och går ett tuffare pass nära eller strax under tävlingsfart en dag i veckan. Underlag, längd och hastighet varierar men det är så här träning av galopphästar sett ut på många håll under lång tid.

Nu när våra hästar fortfarande grundtränar, men successivt börjar närma sig start, cantrar de tre dagar i veckan på rundbanan och cantrar i vår galoppbacke en dag i veckan. Det femte träningspasset varje veckan är mer individuellt anpassat och utgår helt ifrån vilka svagheter respektive häst har. Idag har all hästar haft ett sådant individuellt träningspass!

Color med Crazy
Hans största svaghet för tillfället består i att han har kortare muskulatur i höger bakben på grund av tidigare muskelproblem. Detta gör att han inte vill arbeta i vänster varv eftersom han då måste sträcka ut musklerna på högersidan. Det mest effektiva sättet att komma åt det är att jobba honom i en lång och låg form på ridbanan och på mycket volter. I det här jobbet tar vi också hjälp av bommar för att få honom att lyfta benen lite högre och lite kvickare vilket hjälper honom att successivt töja ut bakbensmuskulaturen. Color me Crazy stretchas också efter varje träningspass! 


Made of Stars
Made of Stars största svaghet är att hon är alldeles för ambitiös i träning. Från den stund ryttaren sitter upp till dess denne sitter av är Made of Stars på hugget och har en enorm framåtbjudning. I canter frågar hon i varje galoppsprång om hon inte får gå lite fortare. Det är såklart roligt att ha en så ambitiös häst men hennes energi gör att hon får svårt att slappna av vilket skapar spänningar i överlinjen. Hon behöver därför en dag i veckan när hon arbetar i en lång och låg form och verkligen sträcker ut kroppen och vilar på varje steg i stället för att hasta vidare till nästa. Det bästa sättet att uppnå avslappning är att lägga in bommar för att tvinga henne att hejda sig något, stanna upp och tänka efter. Hon har arbetat över bommar ungefär en gång i veckan i snart ett års tid vilket har gjort att vi lyckats undvika spänningar, stelhet och styvhet. 


Madame Easter
Hennes svaghet är den allmänna styrkan i kroppen. Hon är en stor häst som vuxit ytterligare under vintern och hon har fortfarande emellanåt svårt att hålla ihop kroppen. Dessutom är hon lite muskelfattig över ryggen och rumpan. Varannan vecka jobbar hon över bommar och små hinder för att förbättra koordinationen och för att få henne att koncentrera sig på hur hon använder sina ben. Varannan vecka går hon ett extra pass till klätterbacken för att där i lång och låg form arbeta upp styrkan i rygg och bakben. Madame Easter skrittas också av genom skogen efter de flesta canterpassen på rundbanan för att hon ska få lyfta lite extra på benen över stock och sten.


Guidetti
Som tvååring cantrar Guidetti bara tre gånger i veckan på rundbanan vilket fortfarande är tillräcklig träning. Däremot är han redan nu ordentligt på hugget när man tränar och därför rids han en fjärde dag varje vecka men då är det lättare träning som gäller. Antingen travar han på vår travslinga som är 3 km eller så rids han ut i skritt i skogen. Ridning i skogen där han stöter på hinder som trädstockar och diken bygger mycket självförtroende!

She's like the Wind
She´s like the Wind cantrar två-tre dagar i veckan. De dagar hon cantrar två dagar gör hon precis som Guidetti, någon lättare träning det sista passet för veckan. Den här veckan blev det en skogstur tillsammans med Guidetti! Hon mår väldigt bra av att få mentala utmaningar och att få se nya saker. En tur i skogen är därför perfekt! 

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare