Publicerad av Jessica Ohlson den . En del av Galoppskolan.

Galoppskolan: Vilka galoppbanor finns det i Sverige?

Den här gången går vi igenom vilka galoppbanor det finns i Sverige. Det är förmodligen fler än vad du hört talas om!
Galoppskolan: Vilka galoppbanor finns det i Sverige?

Bakgrund

Sverige är ett av de få länder i världen där travsporten är större än galoppsporten. Travbanor stöter man på lite här och var runt om i Sverige men galoppbanor är lite mer sällsynt. Galoppbanorna är däremot fler än vad många tror! I det här avsnittet av Galoppskolan går vi igenom alla våra 6 galoppbanor.

Bro Park

I Upplands Bro kommun, i Stockholm, ligger den nybyggda banan Bro Park. Bro Park ersatte Täby Galopp som huvudstadsbana under 2015. På Bro Park finns det ett tjugotal galopptränare stationerade och uppemot 200 galopphästar tränar här dagligen. Bro Park arrangerar tävlingar nästintill året om och det är den enda galoppbanan i Skandinavien som prepareras även vintertid. Här rids omkring 50 tävlingsdagar varje år. Bro Park har både dirttrack-(sand) och gräsbana.

Det rids flera storlopp på Bro Park där Stockholm Cup är det mest kända och flera internationella hästar har deltagit i loppet. Dessutom rids bland annat de stora loppen i Breeders Cup-serien för Skandinaviskuppfödda hästar här.

Jägersro

I Malmö ligger banan Jägersro. Här samsas både travet och galoppen på samma bana och även här finns ett tjugotal galopptränare som dagligen tränar sina hästar på banan. Jägersro arrangerar löp mellan april-december varje år och det rids omkring 40 galopptävlingsdagar på Jägersro. På Jägersro finns det bara en dirttrackbana och innanför den ligger travbanan.

Jägersro Galopp är framför allt värd för det åtråvärda Svenskt Derby. I Derbyt möts de absolut bästa treåringarna och vinnaren får över en miljon i prispengar. Även stonas motsvarighet till Derbyt, Svenskt Oaks, rids på Jägersro.

Göteborg Galopp

Även västkusten har en galoppbana, den heter Göteborg Galopp. Göteborg Galopp är en sommarbana och här rids det endast lopp på gräs. Det rids 6-8 tävlingsdagar per år här och det tävlas även över hinder. I samband med tävlingsdagarna arrangeras det ofta andra event så som barnvänliga artister och travlopp på galoppbanan. Upploppet på Göteborg är längre än på någon av de andra banorna vilket gör loppen väldigt spännande och inte sällan avgörs de inte förrän precis på mållinjen.

Det största loppet på Göteborg är Göteborg Stora Pris med omkring 150.000 kr till vinnaren. Det lockar alltid några av Skandinaviens bästa hästar.

Strömsholm

På ridsportsanläggningen Strömsholm, utanför Västerås, arrangeras det också galopptävlingar. Strömsholm är framför allt känd för steeplechaseloppet (hinderlopp) Svenskt Grand National som rids i juni varje år. Samma dag tävlas det också med både ponnyer, över häckar (lägre hinder) samt i vanliga slätlopp (utan hinder). Strömsholm är en riktigt picknickbana och publiken kommer väldigt nära hästarna. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen!

Blommeröd

På Blommeröd i Höör arrangeras det varje år ett par tävlingsdagar med hinderlopp, bland annat Jockeyklubbens Stora Pris. Blommeröd är också en sommarbana som bara arrangerar löp på gräs.

Gärdet

Inne på Gärdet i Stockholm arrangeras det löp en gång om året, på nationaldagen, vilket är en stor publiksuccé! Den som aldrig varit på galopp tidigare får under dagen vägledning av en konferencier från scenen som berättar om allt som händer.

Gärdet är, precis som Strömsholm, ett ypperlig plats för picknick och många människor har under åren fått sin första kontakt med galoppsporten via Gärdet!

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare