Publicerad av Jessica Ohlson den . En del av Galoppskolan.

Galoppskolan: Klassiska löpningar

Varje år rids fem klassiska löpningar, endast öppna för de treåriga hästarna. Derbyt är den största av de klassiska löpningarna. I Galoppskolan får du lära dig mer om både Derbyt och de andra fyra löpningarna!

Galoppskolan: Klassiska löpningar

Bakgrund

Galopphästarna startar sin tävlingskarriär, redan som tvååringar. De flesta betraktar därefter treårssäsongen som den viktigaste säsongen i galopphästens liv. När galopphästen är tre år gammal rids ett antal lopp som är förbehållna treåringar och till vinnaren väntar i många fall en stor prissumma. Under treårssäsongen rids bland annat de fem så kallade "Klassiska löpningarna". De klassiska löpningarna har sitt ursprung i England där de uppstod i slutet av 1700-talet. 

Samtliga klassiska löpningar är insatslopp, vilket innebär att man anmäler hästarna till dessa redan i mars som tvååringar och därefter betalar man regelbundet insatser fram till dess att loppet rids. Systemet med insatser gör att prissumman som delas ut blir hög. 

1000 Guineas

Loppet 1000 Guineas rids över 1600m gräs på Bro Park i juni och är förbehållet treåriga ston. Första pris ligger på omkring 700.000 kr och de sex första hästarna får prispengar.  

2000 Guineas

2000 Guineas rids samma dag som 1000 Guineas och är öppet för 3-åriga skandinaviskuppfödda hästar. Det rids även över samma distans, 1600m gräs. Oftast startar endast hingstar och valackar i 2000 Guineas medan stona startar i 1000 Guineas men det finns inget hinder från att starta ett sto i 2000 Guineas. Första pris är ca 500.000 kr. 

Svenskt Derby

Svenskt Derby rids i juli på Jägersro över 2400m dirttrack. Derbyt kallas ibland för "Galoppens blå band" och många anser att det största man kan vinna är ett Derby. Det är en bedrift att bara ha en häst som är tillräckligt bra för att vara med i Derbyt och för segraren väntar en prischeck på ca 1.500.000 kr. 

För de hästar som betalat alla insatser till Derbyt men som visar sig inte riktigt klara av hela derbydistansen finns två kortare lopp samma dag, Derby Day Sprint på 1200m och Malmö Stads Pris på 1730m. 

Svenskt Oaks

Stonas motsvarighet till Derbyt heter Oaks och rids i augusti. Det finns dock inget hinder för ett sto från att vara med i Derbyt och så sent som 2017 vanns Svenskt Derby av ett sto (som sedan gick vidare och vann även Svenskt Oaks). Oaks rids också på derbydistansen 2.400m och även det på Jägersro. Prissumman till vinnaren ligger på ca 700.000 kr.

De ston som föredrar en kortare distans än mastiga 2400m kan istället starta i Altamiralöpning som rids över 1730m samma dag som Svenskt Oaks.

St Leger

Det sista, och längsta, av de klassiska loppen kallas för St Leger och har fram till 2018 ridits på Bro Park (dessförinnan på Täby). Från och med 2019 har det flyttats till Göteborg Galopp. Distansen har tidigare varit 2800m men är i år ca 300m och underlaget är gräs. St Leger är ett riktigt kraftprov och ett av de längsta loppen som rids överhuvudtaget i Skandinavien. Första pris är ca 500.000 kr.

Tandari Classic

Janos Tandari, en av skandinaviens mest framgångsrika jockeys, instiftade 2002 priset Tandari Classic. Det delas ut till den jockey som sammanlagt haft störst framgångar i de 15 klassiska loppen som rids i Skandinavien. Priset delas ut en gång per år. 

MinGalopphäst satsar mot toppen

MinGalopphäst anmäler som huvudregel alla tvååringar till de klassiska loppen, men några enstaka undantag. Den uttalade ambitionen är att köpa in åringar till rimliga inköpspriser men ändå satsa mot de största loppen. Detta kan vi göra på grund av det stora individfokuset som genomsyrar all träning, där vi hela tiden arbetar för att få varje individ att prestera på toppen av sin förmåga. 

I år har vi Madame Easter anmäld till 1000 Guineas och till Svenskt Oaks och i dagarna har vi också anmält tvååringarna Guidetti och Shes like the Wind till de klassiska löpningarna som rids 2020. 

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare