Publicerad av Jessica Ohlson den . En del av Galoppskolan.

Galoppskolan: Att vara hästägare

I dagens avsnitt av galoppskolan går vi igenom vilka olika sätt det finns att äga galopphäst på.
Galoppskolan: Att vara hästägare

Bakgrund

Många människor får sin första kontakt med galoppsporten genom brittiska eller amerikanska actionfilmer där någon scen utspelar sig på galoppbanan. Det är lätt att då luras att tro att alla galopphästar ägs av rika företagsägare med dyra kavajer men så ser det inte ut i verkligheten. I det här avsnittet av galoppskolan går vi igenom vilka typer av hästägande det finns.

Äga galopphäst i företag

Att äga en häst genom sitt företag är en vanlig form av ägande, både när det gäller trav- och galopphästar. Det finns otaliga företag som är registrerade hos Skatteverket i exempelvis bygg-, ekonomi-, industri- och transportbranschen plus som ägare till trav- eller galopphästar. Eftersom det sällan går att räkna med att en trav- eller galopphäst ska gå med vinst är detta ett smidigt sätt att dra av kostnaderna för sin häst mot intäkterna i sitt företag.

Vissa företag äger ett stort antal hästar på det här viset och några har även viss avelsverksamhet inkluderad i sitt företag. Inte sällan satsar den här typen av ägare högt och köper in mycket dyra hästar med förhoppning om att vara med i de största loppen i Sverige och/eller utomlands.

Äga galopphäst som privatperson

Det finns också många människor som äger sin galopphäst som privatperson. Oftast äger man då en mindre del av hästen, kanske tillsammans med sitt kompisgäng. Eftersom en trav- och galopphäst snittar på omkring 25.000 kr per månad med samtliga kostnader är det av kostnadsskäl få personer som väljer att äga en hel galopphäst själva. Att däremot äga 10-25 % är inte ovanligt. Dessa ägare bor ofta, men inte alltid, i närheten av stallet och vill tillbringa mycket tid där.

Äga galopphäst i handelsbolag eller kommanditbolag

Om man är flera personer som vill äga en galopphäst kan man i vissa fall registrera hästen i ett handels- eller kommanditbolag. Det kräver lite mer pappersarbete men medför vissa skattemässiga fördelar. Skatteverket godkänner dock inte vilken typ av bolag som helst. Normalt sett utser bolaget en person som har huvudansvaret för bolaget, hanterar alla fakturor, deklarationer och så vidare. 

Äga galopphäst i små andelar

Många tränare har någon häst i stallet som säljs i flera andelar, oftast är det 10 eller 20 andelar per häst. På så vis kan flera ta del av hästägandet utan att riskera särskilt mycket pengar. Det vanligaste är att man delar på hästens inköpspris och därefter betalar sin andel av de löpande kostnaderna för hästen.

Att som MinGalopphäst.se gör, erbjuda andelsägande i 100 eller till och med 1000 andelar är däremot mer ovanligt. Framför allt eftersom det medför ett stort administrativt arbete för tränarna. Modellen med många andelar blir däremot större och större och växer även utomlands. I Sverige fanns för ett par år sedan Riksgaloppen där det var just 1000 andelar per häst som gällde.

Sammanfattning

Att ha flera andelar i många olika hästar ger fler löptillfällen och större spridning av riskerna. Väljer man att äga en stor del i en enda häst ger det å andra sidan en större personlig koppling till hästen. Oavsett på vilket sätt man väljer att äga galopphästarna är farten och spänningen densamma!

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare