Publicerad av Jessica Ohlson den .

Framåtbjudning hos unghästen

Framåtbjudning hos unghästen

Det brukar finnas två typer av ryttare: De som absolut inte vill rida unghästar och de som älskar att rida unghästar. Jag hör till den senare kategorin. Att rida in åringar och grundträna dem som tvååringar tycker jag är bland det absolut roligaste med det här yrket. 

Vår tvååring A Star is Born reds in i höstas och reds även ut ensam då vilket jag inte tycker är särskilt konstigt. Har man gjort grundjobbet från marken ordentligt är det sällan problem att rida ut på en åring ensam. Sedan vi flyttade till Uppsala har hon mest ridits i sällskap vilket både är bra och dåligt. Bra för att de behöver lära sig att gå bredvid, bakom och framför andra hästar, dåligt för att de kan "glömma bort" hur man gör när man är ensam. 

Förra veckan travade A Star is Born bara eftersom hon fått en liten vila på grund av förkylning. Hon reds mestadels ensam och då märktes det att hon behövde repetera det momentet! I början på veckan var hon ganska tittig, gick visserligen framåt men stirrade på buskar och staket m.m. men i lördags började det lossna igen och hon gick rakt framåt med lika mycket stöd i båda tyglarna och med öronen spetsade. Precis så som de ska vara! Välbehövlig repetition. 

Framåtbjudningen är inte bara viktig på galoppbanan utan genomsyrar all träning. Har man givit unghästen en bra grund blir det mycket sällan problem att lasta och åka någonstans, att gå över diken eller att hoppa in dem. Säger människan "framåt" går man framåt. Mer avancerat än så är det egentligen inte men det gäller att passa upp på unghästar så att det inte glömmer bort vad de lärt sig. 

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare