Publicerad av Jessica Ohlson den .

Förberedelser inför tävlingssäsongen

Inför tävlingssäsongen finns det ett antal saker som behöver förberedas. Både hästarnas hälsostatus, vilka lopp de ska starta i och hur finslipningen i träning ska ske är högst aktuella just nu!
Förberedelser inför tävlingssäsongen

Nu börjar säsongsstart närma sig och om knappt två månader rids de första loppen. Den första planerade tävlingsdagen är 3 april, på Bro. Jägersro startar sin säsong en vecka senare, den 10 april. Det finns en hel del förberedelser att göra inför säsongsstart!

Hälsostatus

Efter avslutad säsong i höstas gick vi igenom hästarna för att se om det var någon av dem som behövde extra hjälp med att återhämta sig. Lyckligtvis var alla hästarna fräscha och hela och såg ut som att de gärna fortsatt att starta ett tag till. Sedan dess har hästarna haft en kortare vila, grundtränat i januari och fortsatt med grundträningen under februari men med något tuffare schema för att lägga en bra grund inför att vi så småningom lägger in högre farter i träning. Igår gjorde vi en kontroll med vår equiterapeut på de äldre hästarna (Color me Crazy, Made of Stars och Madame Easter) och Madame Easter behövde en behandling då hon var låst kring bakdelen. En sådan låsning kan uppstå av att hästen rullat fast, halkat omkull eller bara gjort ett par rejäla bocksprång. Det är vanligare att storväxta hästar får problem. Equiterapeuten lossade på låsningarna i bakbenen och Madame Easter fortsätter träna som vanligt. 

I övrigt känns hästarna väldigt sunda och friska så något besök av veterinär har inte krävts. Däremot gör vi en till genomgång med equiterapeut i slutet av mars för att vara säker på att hästarna är 100 % raka och smidiga i kroppen inför tävlingssäsongen.  

Planering av lopp

Förra veckan kom propositionerna för april och maj ut samt datum för årets alla storlopp. Än så länge görs bara en grov planering över starterna i april och maj. Mycket hänger på hur vädret blir, hur träningsförhållandena ser ut här hemma och på Bro, när tävlingsbanan på Bro kan öppna för träning och så vidare. Preliminärt ser dock Made of Stars ut att ha passande lopp båda de två första tävlingsdagarna på Bro (3 och 7 april), Color me Crazy har lopp i mitten av april och Madame Easter ser preliminärt ut att starta i slutet av april. Mer detaljerad information om planerade skickas ut till delägarna i respektive häst via mail!

Upptrappning av träning

När vi har kunnat göra en grov planering av förväntad årsdebut för respektive häst går det också att börja planera så smått för hur träningen ska trappas upp. Detta är individuellt för varje häst och anpassas givetvis efter förutsättningarna för träning. Made of Stars är exempelvis den som hanterar tunga banor bäst och det går därför att träna på ganska obehindrat med henne trots att exempelvis träningsbanorna på Bro är väl åt det tunga hållet emellanåt. Color me Crazy och Madame Easter är mer känsliga för knepiga underlag och hålls därför tillbaka i träning ett tag till i väntan på lite bättre banunderlag. I vilket fall som helst känns det bra att kunna börja räkna baklänges från planerat datum för årsdebut till när hästarna behöver börja gå snabbjobb i tävlingsfart i träning! 

Du som är delägare...

... hänger givetvis med på alla detaljer kring hästarnas hälsostatus, planering för lopp, dagsform och intensiteten i träningen! Du som ännu inte köpt en andel kan exempelvis nu bli delägare i Madame Easter som debuterade med en fjärdeplats i höstas och sedan följde upp det med en tredjeplats i loppet efter. I år siktar vi mot större uppgifter med henne! 

Vill du hänga med från start finns andelar till salu tvååringarna Guidetti och Shes like the Wind som fortsätter att träna enligt plan och beräknas göra sina första lopp under sommaren!

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare