Publicerad av Jessica Ohlson den .

Finslipningen inför löp

Hur resonerar vi kring finslipningen av hästens form? När är hästen redo för löp? I det här blogginlägget utvecklar tränare Jessica sina tankar kring de olika typerna av hästar som står i stallet och hur de förbereds inför lopp.
Finslipningen inför löp

Tävlingssäsongen är igång!

Så är galoppens tävlingssäsong äntligen igång! I onsdags reds de första loppen på Bro Park och redan imorgon, söndag, är det återigen tävlingar på Bro Park. Jägersro Galopp i Malmö kommer igång nu på onsdag 14 april och sedan är det full fart hela säsongen! För både spelare och vi aktiva är det svårt att bedöma hästarnas form och chanser efter ett så långt uppehåll som vi haft den här vintern. Det dyker inte upp några vinnarkandidater med färsk segerform och det är oerhört svårt att bedöma motståndet för de hästar vi sadlar ut till löp. 

Color me Crazy först ut

Från MinGalopphästs stall är Color me Crazy först ut att starta. Han går ut imorgon i en bronshandicap (hästarna bär vikt utifrån sitt handicap tal. Läs mer om det i Galoppskolan: Handicaptal). Han möter bara åtta andra hästar och som vanligt är det prispengar ner till femteplats. Vi har stallets förstahandsval av jockey, Annie Nilsson Lindahl i sadeln och senaste och enda gången hon ridit Color me Crazy slutade det med en tredjeplats!

När är hästen redo för start?

För många i Stockholmsområdet, som har Bro Park som hemmabana har det varit en mycket kort period om ca två veckor då det varit möjligt att träna på tävlingsbanan eftersom den inte vinterunderhålls. Det som funnits har varit rakbanor på ca 900m. Vi har dock haft vår rundbana hemma som varit tinad nästan hela mars och vi har kunnat galoppera på långa sträckor utan att behöva sakta av efter 900m vilket vi är väldigt glada över. Dessutom har Color me Crazy hunnit med två tuffare träningsjobb på Bros tävlingsbana. 

Trots att man förbereder hästarna så bra man kan innan lopp kan det vara svårt att verkligen veta när de är redo för lopp. I vårt stall står flera olika typer av hästar som kräver olika förberedelser. Color me Crazy är exempelvis ganska så bekväm av sig i träning. Han gör inte mer än vad han behöver och tar väldigt sällan ut sig ordentligt. Det är alltså svårt att träna honom i form eftersom det normalt krävs åtminstone ett par stycken snabbjobb där hästarna ligger väldigt nära sin maxpuls för att nå dit. När han startar imorgon gör han det utan att riktigt ha ansträngt sig i träning och därför utgår vi från att han så att säga kommer "behöva loppet" imorgon. Förmodligen är han ganska så trött efteråt. Det kan till och med vara så att han behöver två lopp i kroppen innan han är redo att faktiskt göra några resultat.

Däremot resonerar vi helt annorlunda när det gäller Madame Easter som är näst på tur från stallet att komma ut och starta. Hon är en helt annan typ av häst och hon gör alltid sitt bästa i träning. Hon och Color har tränat på en motsvarande nivå hittills och gått långa träningsjobb i en puls som ligger kring respektive mjölksyratröskel men ingen av dem har gått träningsjobb i maxfart. För Madame Easters del är det dock inte aktuellt att starta än eftersom vi vet att det går att få henne i bättre form bara genom att träna. Hennes årsdebut blir därför troligen under första veckan i maj och innan dess väntar tre så kallade snabbjobb (400-1000m kring maxpuls) för att få henne dit vi vill, formmässigt.  

Fysiska och psykiska förutsättningar

Det är inte bara de fysiska förutsättningarna man måste ta hänsyn till innan hästarna är redo för start utan även de psykiska. Vi resonerar som så att hästarna normalt sett inte startar om de inte har chans att tjäna pengar. Dels medför varje lopp en kostnad i form av anmälningsavgifter, jockeyarvoden, tävlingsskor, resor o.s.v. Dels innebär varje lopp en risk att något händer och hästen skadar sig. Men framför allt vill vi ha hästar som mår bra, har bra självförtroende, tycker det är roligt att tävla och vill starta många gånger under flera år. För att bygga upp en häst psykiskt vill vi att den verkligen är redo för att starta när vi tar ut den i lopp. En häst som inte är fysiskt i riktigt bra form kommer att bli riktigt trött i loppet och självklart kommer hästen att minnas hur trött den blev senast, när det är dags för nästa lopp. En häst som dessutom är väldigt ambitiös som exempelvis våra två ston Madame Easter och Made of Stars kommer att springa så fort den bara kan, oavsett trötthet. Det är därför inte snällt att starta en sådan häst om den inte fysiskt är helt redo för det. 

Här skiljer sig alltså förberedelserna år beroende på vad det är för häst. Medan Color me Crazy tyvärr inte kan fås att ta ut sig maximalt i träning krävs det att han startar även om han inte är riktigt redo fysiskt. Madame Easter däremot kommer inte att starta förrän hon tränats till så bra fysisk form som möjligt. 

Vi ses väl på galoppbanan?

Imorgon är det alltså äntligen dags för årets första tävling för vår del och det kommer vara med stor glädje vi lägger på tävlingsskorna av aluminium och packar lastbilen ikväll. Det tävlas många söndagar framöver och många av dem kommer vi att finnas på plats på Bro som är vår hemmabana men det blir troligen något eller några besök även på Jägersro under året. Vi ses väl på galoppbanan?

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare