Publicerad av Jessica Ohlson den . En del av Galoppskolan.

Galoppskolan: Att vara jockey

Vad är en jockeys roll i galoppsporten, och hur gör man om man vill bli jockey? Hur mycket tjänar en jockey i lön? Du får svar på detta och mer i dagens avsnitt av Galoppskolan.
Galoppskolan: Att vara jockey

Bakgrund

I löp rids galopphästarna av professionella jockeys. Dessa har som yrke att rida galopphästar, framför allt i tävling men många rider också i träning.

I Sverige finns det ca 25 jockeys, 10 jockeylärlingar (som utbildar sig till jockeys) och ca 50 amatörryttare som rider i särskilda amatörlöp. Svenska jockeys rider regelbundet också i Norge och Danmark och norska och danska jockeys rider ofta i Sverige.

Utbildning

För den som vill bli jockey ställs först och främst hårda krav på vikten och fysiken.

En jockey bör helst inte väga mer än 55 kg samtidigt som denne måste vara mycket vältränad och stark. Det finns inga begränsningar i hur lång en jockey får vara men på grund av viktkraven är de flesta jockeys ganska korta. Som amatörryttare kan du väga över 60 kilo och i de lopp som går över hinder kan ryttarna väga kring 65 kilo. 

En jockey måste vara en mycket skicklig ryttare och ha erfarenhet av många olika typer av hästar.

Det vanligaste är att unga killar eller tjejer som vill bli jockeys börjar träningsrida hos en tränare i tonåren för att sedan börja arbeta heltid i stallet efter studenten.

Är man tillräckligt duktig så kan man bli jockeylärling hos tränaren. Det innebär att tränaren intygar att man är tillräckligt duktig för att kunna rida löp mot professionella jockeys.

Jockeylärling är man i fyra år eller till dess man vunnit 70 segrar.

För att göra det lättare för lärlingar att få chanser i lopp har dessa viktlättnad i förhållande till de professionella jockeyerna. En ny lärling har 4 kg lättnad, hästen bär alltså mindre vikt på ryggen. Efter 10 segrar har lärlingen 3 kg lättnad och efter 30 segrar och fram till seger nummer 70, 2 kg lättnad.

Vardag

De flesta jockeys träningsrider åt en eller fler tränare på förmiddagarna. Dels för att hålla sig i form och dels för att lära känna vissa av de hästar som de senare kommer att rida i löp.

Rutinerna skiljer sig något åt mellan olika stall men oftast rids galopphästarna någon gång mellan 06:00-13:00. En jockey kan rida allt från 4 till upp emot 10 hästar på en förmiddag, beroende på hur arbetet i stallet läggs upp.

De eftermiddagar som det inte är löp behöver en jockey träna för att hålla sig i form. Jockeyn vill normalt sett inte bygga stora muskler eftersom det väger en del så träningsformerna får noga övervägas.

Regelbundet arrangeras det fysträningar för jockeys, lärlingar och amatörryttare men före detta championjockey Fredrik Johansson på Jägersro och på Bro Park.

Tävlingsdagar

Under en tävlingsdag kan en jockey rida upp emot 10 olika hästar i 10 olika lopp.

En jockey behöver inte borsta, sadla eller skritta fram eller av hästen själv utan fokuserar på att rida loppet.

Innan loppet måste jockeyn ställa sig på vågen tillsammans med sin utrustning och visa att det tillsammans uppgår till rätt vikt. Jockeyn väger sig själv inklusive stövlar, byxor, säkerhetsväst, jockeydress i hästägarens färger, sadel med stigläder, stigbyglar och dubbla sadelgjordar samt sadelpadd och gjordskydd och eventuell viktvojlock med blyvikter i. Hjälm och spö ingår inte i vikten.

Efter att loppet är ridet ställer sig jockeyn på vågen igen och då måste vikten vara densamma som innan loppet. Avviker vikten får jockeyn böter och vid större avvikelser kan hästen diskvalificeras.

Eftersom en jockey under en tävlingsdag kan rida många olika hästar med olika vikter behöver denne ha flera olika sadlar att välja bland. Det är inte ovanligt att en jockey rider med olika sadlar i varje lopp. Sadlarna väger från omkring 150g upp till ett par kilo.

Lön

Jockeyerna får 500 kr betalt för varje häst de rider i lopp. Dessutom får de en jockeyprovision på 10 % av den prissumma de rider in.

Lärlingar får 350 kr plus 5 % av prissumman. En amatörryttare får inte betalt alls för att rida.

När jockeyerna reser till en annan bana än sin hemmabana har de rätt att ta betalt för resan. Det är hästägarna som betalar för jockeyerna.

I Sverige är det vanligast att jockeyerna också får betalt för att rida hästarna i träning på förmiddagarna medan det i exempelvis USA är vanligt att jockeyerna rider gratis i träning och sedan hoppas på att få rida hästarna även i lopp.

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare