Publicerad av Jessica Ohlson den .

Årskrönika 2019

Jessica sammanfattar året 2019 i en fullmatad årskrönika!
Årskrönika 2019

Årskrönika 2019

Det har blivit dags att sammanfatta MinGalopphäst.ses första år. Vi startade upp i december 2018 med hemsidan mingalopphäst.se, Facebooksida och Instagramkonto.

Under året har vi besökt ett antal mässor och event, uppdaterat våra sociala medier så gott som dagligen och varje torsdag och söndag skickat ut mail till våra andelsägare om hur hästarna mår, hur de tränat och hur planerna ser ut framöver.

Vi har under året fått över unika 120 andelsägare i våra hästar och totalt sålt nästan det dubbla antalet andelar. Våra ägare finns i precis hela Sverige landet, från Luleå i norr till Malmö i söder och på de flesta platser däremellan. Vi har till och med nått utanför landets gränser och har en andelsägare i Norge. Många har valt att köpa andelar i flera av stallets hästar vilket vi tycker är riktigt roligt och en bekräftelse på att vårt koncept fungerar!

Under året har vi prövat oss fram för att se vad det är ni andelsägare vill ha och känner nu att vi landat i ett upplägg som fungerar mycket bra. Det betyder inte att vi nöjer oss där. Till nästa år vill vi – minst – dubbla antalet unika andelsägare och antalet sålda andelar! Flera spännande idéer finns för att nå dit. Det långsiktiga målet är fortfarande att de ska vara lika vanligt att äga en galopphäst som att vara med i Postkodlotteriet!

Innan vi laddar upp inför 2020 tar vi en tillbaka blick på vad som hänt under 2019.

December 2018
Från start fanns det fem andelshästar i stallet. Fyraåriga Color me Crazy, treåriga Made of Stars, tvååriga Madame Easter samt åringarna Shes like the Wind och Guidetti. Planen var att de äldre hästarna skulle starta under vintergaloppen men 17 december gick Svensk Galopp ut med beskedet att vintergaloppen ställdes in på grund av problem med banan. Hästarna fick då i stort sett helt ledigt resten av december för att verkligen återhämta sig efter säsongen 2018.

Januari 2019
Under januari gick vi ut med planeringen och målsättningen för respektive häst, i detalj till andelsägarna och mer allmänt till alla följare. Vi hade bra med snö och kunde grundträna hästarna ordentligt i snön. Vi fick också njuta av en stor framgång för Svensk Galoppsport när svenskuppfödda I Kirk vann ett lopp med 730.000 kr i förstapris i Dubai. Februari 
Vi fortsatte med grundträningen av hästarna men gjorde också ett par resor in till Bro med de som hade lopp tidigt på säsongen samt med de nyblivna tvååringarna Shes like the Wind och Guidetti för att de skulle vänja sig vid miljön på banan. 

Jessica besökte också ett flertal Rotaryklubbar också berättade om galoppsporten och MinGalopphäst.se Mars
Med bara en månad kvar till säsongsstart gick vi igenom de flesta hästarna med vår equiterapeut Helené för att vara säkra på att de var fräscha och fina i kroppen. Dessutom fortsatte vi med resorna in till Bro och trappade upp tempot i träningen en hel del för de äldre hästarna.

Vi gjorde det också möjligt att som enda aktör i Sverige erbjuda köp av en andel i galopphäst via Swish vilket gör att vi nu säljer andelarna på vår hemsida via Swish, kort eller faktura.April
Vi sadlade ut årets första starthäst den 4 april när Color me Crazy startade på 1600m med Annie Nilsson Lindahl i sadeln. Övriga hästar fortsatte att träna på i bra tempon under april och njöt däremellan av härliga dagar i solen.Maj
I början på maj visade vi upp våra tvååringar, Guidetti och Shes like the Wind på Stockholms Galoppsällskaps årliga stallbacksvandring.

Duktiga Madame Easter årsdebuterade med en fjärdeplats den 5 maj och följde upp det två veckor senare med en andraplats. 

Den 10 maj föddes vår blivande stjärna, ett stoföl efter Helsinki undan vårt sto Sweet Pennie. Hon döptes senare till Come What May.

Made of Stars årsdebuterade men var sig inte lik och slutade i det slagna fältet. Det visade sig kort därefter att hon dragit på sig en ordentlig muskelskada som tog flera månader att reabilitera. Juni
Vi hälsade tusentals människor välkomna till Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni. Dagarna efter det hade vi monter under Strömsholmstävlingarna och senare även i samband med Svenskt Grand National. 

Madame Easter startade ett lopp på Jägersro och slutade sexa efter ett knepigt lopp där hon aldrig kom till sin rätt. Hemma gick Shes like the Wind de sista snabbjobben inför sitt kval!Juli
Juli var en tung månad i stallet. Madame Easter kom in från hagen med en liten, liten fraktur i bäckenet vilket tog ett par veckor att läka ut och vi tvingades hastigt säga farväl till vår älskade Color me Crazy som dog av ett hjärtfel strax efter mål i ett lopp.

Vi avslutade månaden med ett godkänt kvallopp samt en femteplats i debutloppet från Shes like the Wind.Augusti
Madame Easter började visa att hon återhämtat sig från sin lilla fraktur och löpte godkänt som femma i ett av sina lopp i augusti. Dessutom högtryckstvättade vi stallet och fick mycket annat gjort i samband med att den värsta värmen lade sig och hästarna kunde vara ute längre dagar i hagarna.

Made of Stars var äntligen så frisk att hon kunde börja galoppera lugnt igen efter två månader med enbart tömkörning och promenader.September
Vi kunde i början på månaden välkomna vår senaste tillskott till stallet, åringen A Star is Born efter hingsten Verde Mar. Madame Easter påbörjade en serie med mycket jämna lopp och var tvåa över mastiga 2350m, endast slagen en halv längd om segern.

I slutet av månaden fattade vi också beslutet att göra en del förändringar i verksamheten för att kunna höja kvalitén ett snäpp. Detta innebar att avtalet på Svärdbro Gård sades upp och vi började planera för en flytt till Ullbolsta Gård, i Uppsala där galopptränare Catharina Vång bedriver sin verksamhet.Oktober
Madame Easter fortsatte att leverera och tog två tredjeplatser under oktober och visade stor löpvilja i båda loppen! Shes like the Wind gjorde också ett av sina bättre lopp och tog en femteplats men fick därefter åka till veterinären för att dra ut vargtänder som irriterade henne.

Inridningen av A Star is Born påbörjades och allting filmades. I slutet av månaden livesände vi den allra första uppsittningen på henne och kunde i samband med det också visa upp vilket fantastiskt temperament hon har!November
Madame Easter började månaden med ännu en andraplats, slagen med huvud om förstaplatsen. Efter loppet hade hon ont i en kota och det blev därför årets sista lopp för henne då det krävdes lite vila för att få henne återställd. Shes like the Wind gjorde sitt sista lopp men visade att hon inte tycker detta är roligt längre. Vi tog därför beslutet att låta henne bli ridhäst. Hon såldes efter ett par veckor till Ida i Matfors.

I mitten av november gick flyttlasset till Uppsala med Made of Stars, Madame Easter, Guidetti och A Star is Born och de fann sig snabbt tillrätta.December
Guidetti som tagit lite tid på sig att bli klar för start kvalade den 1 december och började sedan förberedas för att debutera i lopp i början på januari. Otursfågeln Made of Stars skadade sig olyckligt i lastbilen på väg in till Bro och fick finna sig i ytterligare några veckor med boxvila och senare igångsättning i skritt.

Under december blev våra julklappar med andelar i mycket populära och såldes i ett stor antal både inför jul och under vår mellandagsrea.

Vi avslutade året på nyårsafton med att kunna träna obehindrat i plusgrader och vårväder på pigga och glada hästar.

2020
Med oss in i det nya året har vi fyra andelshästar, Made of Stars, Madame Easter, Guidetti och A Star is Born. Vi är nöjda med statusen på samtliga och tror att flytten till Ullbolsta Gård ska ge oss de förbättrade träningsmöjligheter som krävs för att hästarna ska visa sin fulla kapacietet i lopp.

Vi går också in i det nya året tillsammans med engagerade och positiva andelsägare som tror på vårt koncept och på våra hästar!

Tack ni som följt oss under 2019, häng med in i 2020 också!

Varma hälsningar
Jessica

Vill du äga galopphäst?

Hos MinGalopphäst.se köper du en andel i en galopphäst för engångsavgiften 699 kr. Andelen sträcker sig över hela 2- och 3-årssäsongen. En avgift men mycket nöje i 2 år!

Bli delägare